G-1L04KZ8Q3P
top of page

הספריה

כלכלה מעגלית | Circular Economy (CE)

עודכן: 30 במאי 2024

כלכלה מעגלית היא גישה כלכלית חדשנית שצוברת תאוצה ככל שממשלות והמגזר העסקי מבינים שמודל הכלכלה הליניארי אינו בר-קיימא ויש צורך בשינוי באופן בו מתייחסים ומשתמשים במשאבי כדור הארץ. הכלכלה המעגלית מציעה לשנות את האופן בו אנו מייצרים, צורכים ומתייחסים לפסולת. במקום המודל הלינארי המסורתי של "לקיחה, ייצור, זריקה", המכונה גם "מעריסה לקבר", כלכלה מעגלית שואפת ליצור מערכת סגורה ומתחדשת, בה חומרים ומשאבים נותרים בשימוש לאורך זמן רב ככל האפשר, כשהמודל הוא מעגלי - "מעריסה לעריסה".


המטרה של כלכלה מעגלית

המטרה של כלכלה מעגלית היא להתמודד עם האתגרים הגלובליים של ימינו - שינוי אקלים, אובדן המגוון הביולוגי, פסולת וזיהום, על ידי הפחתת פליטות פחמן וגזי חממה, שימוש באנרגיה מתחדשת, מיזעור צריכת חומרי גלם בתוליים, אפס פסולת, התחדשות המערכות הטבעיות ומעבר לצרכנות מקיימת. יתרון מובהק נוסף של כלכלה מעגלית שעונה על אתגר גלובלי בוער הוא שמיחזור חומרי גלם מפחית את הסיכונים הכרוכים באספקה - תלות ביבוא ולוגיסטיקה, משברים בינלאומיים, תנודתיות במחירים, וזמינות.



גרפיקה של כלכלה מעגלית


מודלים עסקיים בכלכלה מעגלית

כלכלה מעגלית היא כלכלה בה למודלים העסקיים תפקיד משמעותי במעבר משרשרת ערך לינארית למעגלית. המודלים העסקיים בכלכלה מעגלית כוללים בין היתר מודלים של שיתוף, השכרה, שימוש חוזר, תיקון, שיפוץ, מיחדוש, מיחזור חומרים והארכת חיי מוצרים. בדרך זו, מחזורי החיים של המוצרים מתארכים ומפחיתים בפסולת. מודלים עסקיים היברידים נוספים.



ממיצוי להתחדשות - ההבדלים בין כלכלה ליניארית לכלכלה מעגלית

בכלכלה ליניארית, משאבי טבע מתפקדים כחומרי גלם והופכים למוצרים שעוצבו ותוכננו שלאחר שימוש, לפעמים קצר ביותר, הופכים לפסולת. לעומת זאת, בכלכלה מעגלית המערכת היא סגורה - עושים הכל כדי שמוצרים יישארו בכל חוליה בשרשרת כמה שיותר זמן, וכשהם מגיעים לחוליה האחרונה הם חוזרים כחומר גלם ממוחזר או במקרה של פסולת אורגנית חוזרים למחזור ההתחדשות הטבעי.




עקרונות מרכזיים בכלכלה מעגלית

כלכלה מעגלית מבוססת על מספר עקרונות מרכזיים:

  • מניעת בזבוז ואפס פסולת- צמצום ככל האפשר של ייצור פסולת מלכתחילה, וניצול מירבי של חומרי גלם ואנרגיה. בזבוז זו בחירה עיצובית - פסולת היא המצאה של מעצבים, בטבע אין פסולת.

  • הארכת חיי המוצר - עיצוב ותכנון מוצרים עמידים שאפשר להשתמש בהם לאורך זמן, שניתן לתקן אותם בקלות, שניתן לעשות בהם שימוש חוזר, עידוד צרכנים לשמור על המוצרים לאורך זמן.

  • עיצוב למיחזור - מיחזור זו אופציה אחרונה, אך כבר בשלב העיצוב והפיתוח של המוצר יש צורך לתכנן מה קורה בסוף חייו - איך הוא מתמחזר וחוזר לתעשייה כחומר גלם.

  • אפס זיהום - שימוש באנרגיות מתחדשות ומניעת פסולת אורגנית, יבשה או טכנית.



היתרונות הרבים של כלכלה מעגלית

למעבר לכלכלה מעגלית ישנם יתרונות רבים, הן מבחינה סביבתית והן מבחינה כלכלית. יתרונות אלו כוללים:

  • צמצום זיהום - הפחתת כמות הפסולת המיוצרת, צמצום צריכת משאבים טבעיים ופגיעה במגוון הביולוגי והפחתת פליטות גזי חממה.

  • שמירה על הטבע והמשאבים שלו - הפחתת השימוש במשאבי טבע, החזרה לטבע חומרים טבעיים לחידוש האדמה, שמירה על המגוון הביולוגי.

  • חיסכון כלכלי לארגון - חיסכון בעלויות ייצור ואנרגיה, חיסכון בחומרי גלם בתוליים, חיסכון בשינוע.

  • חיסכון כלכלי לצרכנים - קניית מוצרים עמידים יותר, שימוש לאורך זמן, אפשרויות לשירות במקום קניית מוצר (שיתוף, השכרה, שימוש חוזר).



ויש גם אתגרים

למרות היתרונות הרבים, קיימים גם אתגרים רבים ביישום כלכלה מעגלית. אתגרים אלו כוללים:

  • שינוי תפיסתי - צורך בשינוי תפיסות צרכניות ותרבותיות בנוגע לצריכה ולשימוש במוצרים, במיוחד בכל הנוגע לשיתוף במוצרים, השכרה במקום קנייה, קניית יד שנייה במקום חדש וכו'.

  • השקעה -  ייתכן שיהיה צורך בהשקעה ראשונית משמעותית על מנת להתאים תשתיות וטכנולוגיות ליישום עקרונות של כלכלה מעגלית.

  • רגולציה - עדיין אין מסגרת רגולטורית תומכת שתעודד ותקל על יישום כלכלה מעגלית.


העתיד של הכלכלה המעגלית

הכלכלה המעגלית היא לא רק גישה כלכלית חדשה, אלא גם תפיסה חדשה של מקומנו בעולם, עם פוטנציאל עצום להוביל לשינוי חיובי. היא קוראת לנו לחשוב בצורה הוליסטית יותר על האופן בו אנו מתייחסים למשאבי כדור הארץ, ועל אחריותנו לדורות הבאים. הדרך ליישום כלכלה מעגלית לא תהיה קלה, אך היא הכרחית אם אנו רוצים ליצור עתיד בר קיימא יותר לעצמנו ולכדור הארץ שלנו.


לסיכום, כלכלה מעגלית היא תחום חדשני ומתפתח משמעותי בישראל ובעולם כולו. יישום מוצלח של עקרונות אלו יביא לצמצום משמעותי בזיהום הסביבה, לחיסכון כלכלי משמעותי וליצירת מקומות עבודה חדשים. עם זאת, הדרך ליישום והטמעה רחבים של כלכלה מעגלית לא תמיד קלה, ויש צורך לשנות גישה ולהתגבר על מספר אתגרים.


קיימות כמנוע לצמיחה עסקית

אתם רוצים להטמיע את עקרונות הקיימות בארגון ולהוביל שינוי אמיתי, אנחנו כאן כדי לקחת אתכם צעד קדימה וליצור יחד איתכם אימפקט משמעותי בעולם. עם נסיון של מעל ל-10 שנים בתחום הקיימות והאימפקט, אנחנו מציעים ייעוץ וליווי בתחום ה-ESG, הקיימות והאימפקט לצד קורסים והדרכות לארגונים עסקיים וציבוריים, ליזמים ויזמיות ולאקסלרטורים ותכניות יזמות. אנחנו נעזור לכם למקסם את הערך הסביבתי והחברתי, לצד העצמת הביצועים והצמיחה הכלכלית, ההתמחות שלנו במודלים עסקיים היברידים מאפשרת להפוך כל פרויקט סביבתי או חברתי למודל כלכלי בר-קיימא שמקדם את הארגון שלכם לצמיחה והשגת המטרות. נשמע מעניין? דברו איתנו!


הצטרפו אלינו לקהילת האימפקט בפייסבוק 

Comments


bottom of page